Beautiful Nerdy <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d3773244011002835472\x26blogName\x3dA+Tale.Story.Fact.Fiction.\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://newnurul.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den_GB\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://newnurul.blogspot.com/\x26vt\x3d-1011411931413868314', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
NHAMIZAHJ
Muse
InstaG
Way Out
Credits
+ follow Dashboard
HONEY HONEY
Saturday, 8 February 201417:28



Assalamualaikum!


Saya pasti  yang  korang dah  sedia maklum  tentang khasiat madu kan?
Bukan saja dalam bab kesihatan. tetapi  dalam bab kecantikan juga. 
So, tak hairan lah banyak  produk kecantikan  berasaskan  madu  propolis. Kan?  Kan?
Sabun yang  saya  guna sekarang  pun berasaskan madu propolis.
(^_^)


Madu  memang sweet,  tapi tak  menyebabkan  diabetis. Jadi,  daripada  tambah  gula dalam minuman, lagi best  kalau campur madu. Rasa best, kesihatan  terjaga. Harga  gula pun  kira mahal juga wei.
Madu nie sangat  natural. Ada  pelbagai  jenis  vitamin, gula semulajadi dan mineral.


So, let's check it  out  apa khasiat madu!

MELEGAKAN  SAKIT  TEKAK DAN BATUK

Kenapa? Madu mengandungi  antibakteria  yang mampu menghalang  jangkitan  bakteria sekaligus mengurangkan kesakitan. Madu mengandungi bahan aktif iaitu eucalyptol, yang bertindak sebagai antiseptik untuk mencegah jangkitan kuman dan kulat.



MERAWAT  LUKA  DAN  CEDERA  RINGAN

Do  you  know?  Sebelum  wujudnya  'first  aid', nenek moyang  kita sapu madu bila cedera. Kan madu  nie  antibakteria, so, madu menghalang pembentukan  bakteria di kawasan yang cedera. Selain tue, proses penyembuhan pun cepat.  Saya  teringat pula novel  Ramlee  Awang  Murshid. Hihi!~  Dalam  novel Tombiruo, ada cerita yang mengaitkan tentang madu.

BAIK  UNTUK  SISTEM  PENCERNAAN  BADAN

Madu  nie mengandung laksatif  yang mencegah sembelit  dan masalah tidak lawas. Tapi untuk merawat sakit  perut, perlu ada  dos tertentu lah. Kalau ada masalah perut kembung atau masuk angin. Jadi, bagi baby  minum madu lebih baik. :D *no matter lah bila minum air sejuk+madu, lawas sangat!*

MENJADIKAN  KULIT LEBIH  CANTIK

Bab ini memang saya setuju sangat!!~  Madu original nyata boleh jadikan wajah lawa tanpa produk-produk yang mahal gila. Sebab mau nie boleh bertindak  sebagai pelembap kulit. Madu boleh menghaluskan kulit  bila dicampurkan dengan skrub muka.


KEGUNAAN  LAIN?

  1. Sapukan pada  kulit  kepala: Rambut akan lebat, menghilangkan  kelemumur dan membunuh  kutu. ( I think I should make a shampoo formulated  by  honey)
  2. Gosok gigi: Mampu memutihkan gigi!


Jadi, apa tunggu lagi? Jom manfaatkan madu dalam hidup seharian kita!~

*all the best*
*XOXO*



0 What's Your Comment?