Beautiful Nerdy <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d3773244011002835472\x26blogName\x3dA+Tale.Story.Fact.Fiction.\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://newnurul.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den_GB\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://newnurul.blogspot.com/\x26vt\x3d-1011411931413868314', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
NHAMIZAHJ
Muse
InstaG
Way Out
Credits
+ follow Dashboard
SISTEM MODULAR PRA UNIVERSITI a.K.a TINGKATAN 6
Friday, 25 May 201218:55


Assalamualaikum…~

Hehe!~  Sepanjang   2   minggu  orientasi   di   sekolah,  kami   jadi   lebih   faham  apa  sebenarnya   system   modular   yang   baru   diperkenalkan.  Ooh…   Khusyuk  sungguh   masa  minggu   pertama.  Konon   semakin  matang lah.

Tapi   lama-kelamaan, ‘belang’   sudah   muncul   akhirnya.  Dah   start  dah   buat   bising  sana-sini,
Sifat  keanak-anakan  tue  masih   juga  tersisa   dalam   diri  kami. (^_^)   Iya lah..  Boring   juga lah  duduk dalam  dewan  jak.

Warna biru  tua… Warna  yang  cukup   kelam  dan  membosankan..~  Kalau   warna   merah,  agaknya  kami  lebih  bersemangat  kot?

Maybe lah…~ (>”<) Lagi  pun   warna   bagi   effects  ngan  seseorang   kan?  Kan? * sila   setuju  *
Gwahahahahah…~

Alamak… Melalut   sana   sini   lah   pula.. Okay,   balik  ngan  topic   yang   saya   nak   cuba   sampaikan.. XD

Bagi   menarik  minat  pelajar   untuk   masuk  Pra   U  di  samping   memartabatkan   tingkatan  6,  system   modular   akhirnya  diperkenalkan. *akhirnya*

Maksudnya,  bila  masuk  Pra  U, tiada   bezanya   korang   masuk   kolej  matrikulasi   atau mana-mana  Universiti. Pokoknya,   SAMA  jer  ngan   kawan-kawan   yang  belajar   di  matrikulasi  ataupun   di  Universiti. (^_^)

Cuma   korang   masih   terikat   ngan   peraturan   sekolah…. Dan   pakai   uniform   sekolah..? Terus   terang,   saya   lebih   suka   pakai   uniform  berbanding   dapat   kebebasan  untuk   memilih  pakaian  untuk   dipakai   ke   sekolah. Sebab,   hal   nie   boleh   asah   lagi   disiplin   seseorang.  (^_^)

*tahu  banyak  kawan-kawan   tak   setuju   tentang   benda  yang   satu   nie*

Rasa    janggal   pula   kitorang   kena   panggil   tenaga   pengajar   di  Pra   U   dengan   panggilan puan   dan  encik. Bayangkan!!  Sejak   tadika   sampai  Form  5   dah  terbiasa   panggil   ‘CIKGU’.  Jadi   bila   kena   suruh   panggil   puan/encik…. Errr…   walaupun  Pra   U   dinaikkan  pangkat    dan   sudah   layak   di panggil   ‘pensyarah’   tapi    saya   rasa   lebih   selesa   panggil   ‘CIKGU”…  (^~^)  hee…~

Pra   U   diberi   keutamaan   untuk   masuk   university   dengan   syarat   mesti   dapat  2.00   dalam   Pengajian   Am   dan   Band  1   untuk  MUET.   Kalau   tak?   Jangan   mimpi   nak   dapat   masuk   university.   *kata-kata   kejam   tapi   sebuah   kenyataan*

Pra   U   ada   3   semester.   Semester   pertama   bermula   pada   11 Jun  2012   bagi   negeri  Sabah,  Sarawak,   WP   Putrajaya, WP   Kuala   Lumpur, Perlis, P.Pinang, Perak,  Selangor, N.sembilan, Melaka,  Johor   dan  Pahang.  (^^<)   Rasa   berdebar-debar   pun   ada   gak..   Huhu…~

Ada   sesi   tutorial   dan   kuliah.  Masa   kuliah   nie,   pensyarah   akan   curahkan   ilmu   sebanyak  mungkin   dan   kita   kena  lah   ready   untuk   sediakan   ruang   yang  besar   untuk   ilmu   tue   dalam   otak.   Tangan   kena   pantas   menulis   nota, tak  payah   nak   cantik   sangat   tulisan. Asalkan  faham. Dah   cukup   dah…~  Koita   juga   akan  busy   ngan  aktiviti  Kokum   dan  Kolokium .  Belum   campur   lagi   ngan   aktiviti   lain.

Korang   juga   akan   diberi   peluang   untuk   mengendalikan   macam-macam   majlis. Misalnya   Hari   Guru   dan   Hari  Sukan.   Nampaknya   zaman   kemalasan   saya   akan   berakhir   bila   masuk  Pra   U.. kena   rajin.   Takpa… at   least   saya   boleh   jadi   seseorang   yang   boleh   diharap   juga   akhirnya… (T^T)

Tak   boleh   lari   dari   tanggungjawab… hwaaaaaa….~

Pra   U  bermula   tahun   2012   dah   tak   susah   macam   STPM   sebelum   ini   sebab,  asalkan   korang   siapkan   semua  kerja   kursus   ngan   penuh   dedikasi   dan  hormat   pensyarah,  gerenti   bleh  dapat  markah   kerja   kursus   yang  bagus   then   mempengaruhi  CGPA   korang.  Stail   belajar   akan   sama   macam   di  matrikulasi   dan  university. Jadi,  bila  masuk  IPT,  korang   sudah   terbiasa   sebab   korang   dah   lalui   semuanya   masa   Pra   U.  (^^,)

Sedangkan   ada   pelajar   yang   boleh   dapat  straight  A’s   dalam   STPM   sebelum   ini,  takkan  kita   pula   tak  boleh  tandingi   dorang   bila   STPM   dalam  stail   modular?

Kejayaan   bukan   satu   destinasi   tapi   ia   adalah   satu   perjalanan   yang   dilalui  oleh   seseorang   yang   berusaha.  Exam  untuk   semester   1   start   5-8  November  2012.  Then  cuti  pla   start   10  November nanti.  So,  jangan   lagi   bawa   sikap  malas   kita   masuk  Pra  U.  Sepatutnya   masa   nie   lah  kita   menebus   semua   kesilapan  kita. Bila  kita   habis   belajar  bab-bab   dalam  penggal  1,  kita   tak   payah   bebankan   otak   lagi   untuk   penggal   kedua  nanti.
So,   jangan   pandang   rendah   dengan   Pra   Universiti  lagi,  okay?
Pra U Sains.. Kelas sempit lerh...


(^^,)



0 What's Your Comment?