Beautiful Nerdy <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d3773244011002835472\x26blogName\x3dA+Tale.Story.Fact.Fiction.\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://newnurul.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den_GB\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://newnurul.blogspot.com/\x26vt\x3d-1011411931413868314', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
NHAMIZAHJ
Muse
InstaG
Way Out
Credits
+ follow Dashboard
Teknik Belajar?
Thursday, 26 January 201200:19






TEKNIK   BELAJAR    YANG    BETUL?  (0_0)”

Ehemm…~   Masa saya masih lagi bergelar   student,  selalu juga jadi ringan tulang untuk cari   tip-tip   belajar, lepas tue   print   out.. Pastu   compiled   dalam satu file  jak… But  guess   what??

Akhirnya,   awal-awal jak rajin mau praktikkan semua tak  lama   lepas tue…  Tarings dah tercabut… Biasalah…~ M.A.L.A.S  punya pasal…~

Tapikan bila saya baca semua  tip   belajar,  hamper semua    SAMA   SAHAJA…~ Jadi,   saya nak    share    mana  tip   yang  saya   rasa   betul-betul berkesan.. Itu  pun bila saya praktikkan   tip-tip   yang  tertentu sahaja..  Saya nak tegaskan  yang  tidak semestinya   tip   yang  saya gunakan nie   pun   selesa dipraktikkan oleh individu  lain… Sebab,   tiap   orang   kan ada   style    dorang sendiri… (^~^)

MIND-SETTING
First  of   all,   kita mesti ada sasaran dan tujuan kenapa kita mau belajar? Mau  masuk Universiti?   Atau sebab terpaksa? Sebab boyfriend  kita   yang bagi galakan? Nie kena ingat , tekanan dari luar,    iaitu dorongan oleh   orang   lain   tak kekal..   Tapi bila kita ada    goal    sendiri,   ianya lebih tahan  lama… Macam bateri   EVERYDAY  pula… XD   
Caranya?

Lekatkan gambar atau   kata-kata   yang  mampu beri semangat kepada diri kita   di  tempat  yang  mudah dilihat. Contohnya,  bila kita nak jadi seorang ahli geologi,   lekatlah gambar seorang ahli geologi atau  kata-kata   macam..: “SEPULUH   TAHUN   AKAN   DATANG   SYA MESTI   JADI    SEORANG   AHLI   GEOLOGI   YANG   TERHEBAT!”
Memang berkesan sebab dulu saya lekat   poster Inuyasha betul-betul   di   depan meja studi.. Saya ssssaaaannnggggaaatttt lah minat manganime tue smpai mendorong saya untuk belajar sungguh-sungguh supaya dapat sambung belajar   di  Jepun nanti… Haha..~ (^_^)

KONSISTEN  DALAM  TEMPOH   BELAJAR

At  least,   belajar  3  jam  dalam sehari..~ Setiap sejam,   ambi masa selama  10   minit untuk rehat…~ Jangan  pula   baring-baring!!!! Takut ada   yang   ternganga sebab tidur syok sangat~
Lepas tue,  kalau sebelum ini anda adalah jenis  yang   malas belajar… Apa  kata mulai hari ini, paksalah diri tue untuk   study   sejam dalam sehari… Kemudian,   tingkatkan   pi   sejam  30 min   dan sekian-sekian….~ Paling  penting, kalau belajar,   tentukan waktunya…
Contohnya,   jam  8-10   malam adalah untuk   study..~   kalau mata mudah ngantuk   time  tue, tidur awal, bangun  pun   awal.. Cam  jam  3   gitu..~ kalau  yang Muslim  tue,  buatlah solat malam dulu,  berdoas upaya mudah terima ilmu…
Saya lebih suka studi   time   camtu sebab mudah masuk otak… hehe..~

MAKAN  MAKANAN   YANG   BERKHASIAT  DAN   BERIADAH

Penting  tau!!   Sebab kalau terlalu rajin makan mee segera saja pastu mengular jak kerja,   gerenti otak akan  jammed…~ XD

BUAT   STUDY   GROUP
Memang syok nak buat   study   group   nie, tapi   SUSAH   juga sebenarnya. Tue   yang   pentingnya pilih kawan   yang   betul-betu lfocus untuk   study   sahaja. Supaya   time   study   nanti tidaklah kamu jadi juruhebah tidak bertauliah… XD

RELAK  SEBENTAR ~
Jangan terlampau paksa diri untuk belajar!!  Luang kan masa untuk buat sesuatu   yang   disukai… Macam  main   game… Tengok Spongebob…~ Hehe..~

BERI   PERHATIAN   SEPENUHNYA  MASA   CIKGU   MENGAJAR   DAN   JANGAN  MALU  BERTANYA~

Inilah   paling   penting dalam  proses  pembelajaran. Dan  paling berkesan! Saya sendiri sudah merasai keberkesanan cara ini.. Terutamanya dalam subjek Sejarah, Add  Math dan subjek-subjek  lain.. Malahan,   masa   exam   pun   masih boleh ingat lagi!

Kalau ada  yang tidak difahami, terus Tanya! Jangan tangguh! Jangan fikir  yang  kita sendiri boleh fahamkan tentang benda tue sendiri. Bila banyak   yang   kta tidak faham,   itu boleh buat kita lemah semangat untuk belajar… Jadi,  BERTANYALAH!!!
Jangan malu!!!   Sebab rakans ekelas anda   yang   lain  pun  berharap anda akan bertanya dan mereka dapat tumpang mendengar penerangan   yang   diberikan oleh cikgu..


BANYAKKAN   LATIHAN!!
Apa-apa subjek sekali pun,  kita kena buat banyak latihan!! Kalau boleh,   buat latihan dari buku teks dan soalan-soalan topikal. Tiap hari mesti banyak buat latihan   Add   Math  dan Math. Sekurang-kurangnya 30  min sehari…
Masa   exam   betul-betul   dah   dekat,  banyak buat latihan dari soalan-soalan sebenar   exam.. Pastu download  kertas  trial   terbaru dari negeri-negeri  lain   dan juga SBP.   Ada  juga soalan dari semua   trial  tue keluar dalam  exam.

Cuma  BM dan BI   lain  sket… Dalam subjek nie,   kena  rajin  MEMBACA    dan  MENULIS~

BERSIHKAN   HATI…BANYAKKAN  BERDOA~
Jaga hati!  Jga hubungan dengan DIA   dan makhluk-makhluk-NYA, terutama ibu bapa dan   guru.  Berdoalah dengan sepenuh hati..

Jadi,  sekian sahaja dari saya untuk   kali  ini… harap-harap mampu dimanfaatkan..~  Buat calon-calon   UPSR,   PMR   &   SPM,  sebenarnya semua   exam   nie mudah saja… Tapi bergantung  dengan kita…

GANBATTTE  KUDASAI!!! (^,~)



0 What's Your Comment?